Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - A közös kulturális örökség ereklyéi

A projektről

Az „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” (rövidítés: LIVES, projektazonosító: HUSRB/1602/32/0218) projekt fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek és összekötnek bennünket.

Elkülönített forrásösszeg: 205.057,67 euró
Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 174.299,02 euró
A projekt kezdete: 2018. március 1.
A projekt zárása: 2020. február 29.

Az együttműködés az alábbi tevékenységeket foglalja magába: levéltári dokumentumok széleskörű, alapos kutatását, a kutatás eredményeit magába foglaló adatbázis létrehozását, négy könyv kiadását, könyvbemutatók szervezését gyermek- és ifjúsági táborok szervezését, vándorkiállítás létrehozását, tudományos konferencia szervezését, mezőgazdasági gépek bemutatására szolgáló épület felépítését, a mezőgazdasági gépek helyreállítását, ismertető táblák elhelyezését.

A projekt fő feladata, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld azon, a 19. század végéről, illetve a 20. század elejéről származó ipari- és agrártörténeti értékeit, melyekre mostanáig nem irányult kellő figyelem. Ezek az értékek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről elsősorban mezőgazdasági eszközök, gépek, a zentai Történelmi Levéltár részéről pedig olyan iratok, melyek által a korszak gazdasági életét, a tárgyak mögött rejlő társadalmi összképet, folyamatokat, személyes emberi történeteket ismerhetünk meg. A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különböző eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül.

A régi, eddig nem publikált iratok, illetve azok megfelelő interpretálása tudományos hátteret biztosítanak a régió mezőgazdasági, ipari és társadalmi helyzetének a megértéséhez. Úgy véljük, hogy ez egy olyan kutatási terület, amelyre eddig nem irányult megfelelő mértékű figyelem. Az együttműködésnek köszönhetően a közös kulturális örökségről az elérhető információk mennyisége jelentős mértékben nő és a partnerintézmények tevékenységi köre is bővül, színesebbé válik.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség. A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.