Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - A közös kulturális örökség ereklyéi

Adatgyűjtés, levéltári kutatás

Ópusztaszer Zenta
Megvalósítás ideje:2018 májusától 2019 júniusáig
Hol tart:megvalósult

A múlttal való találkozások legmarkánsabban megjeleníthető elemei a tárgyak, amelyek bepillantást engednek a mindennapokba (családi élet, munkavégzés stb.), s amelyek által a történelem kézzel foghatóvá válik. Azonban a tárgyak mögött rejlő társadalmi összképet, folyamatokat, a lokális és/vagy személyes történeteket, sorsokat az írott források világítják meg.

A szabadkai és a zentai Történelmi Levéltárakban, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában fellelhető dokumentumok (így például a cégbírósági, egyes gazdasági egyesületi iratok vagy a mezőgazdasági testületek iratai) szervesen illeszkednek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felbecsülhetetlen értékű, a 19-20. század fordulójának mezőgazdaságát bemutató tárgyi anyagához, bizonyos értelemben kiegészítik azt. A tárgyalt időszakban működő, mezőgazdasági profilú cégek iratanyagának adatgazdagsága több oldalról szemlélteti a századforduló agráréletét. Szerepelnek ebben az irategyüttesben jogi formulák, pénzügyi adatok, végrendeletek, keresztlevelek, szerződések stb. Ezek és a különböző közigazgatási szervek iratai nyomán rekonstruálható, hogy a korszak gazdái milyen gazdasági, jogi háttérrel rendelkeztek, mennyi tőkét halmoztak fel, hogyan születtek a családi gazdaságok, milyen volt a gazdálkodók társadalmi összetétele.

Az adatgyűjtés, levéltári kutatás a szabadkai és a zentai Történelmi Levéltárban, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában zajlik majd.

Helytörténeti pályázat diákok részére

A partnerintézmények 2018 áprilisában pályázatot hirdettek középiskolás diákok részére Elfelejtett múlt – az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei címmel. A pályázatra beküldött munkák feladata, hogy minél jobban bemutassák a Dél-Alföldnek a 19. és a 20. század fordulóján létező mezőgazdaságát, iparát, gazdasági fejlettségét és sajátosságait. A pályázat célja a történeti, néprajzi, helytörténeti kutatások népszerűsítése és a diákok ismereteinek bővítése a tárgyalt időszakkal kapcsolatban. A szakmai zsűri által két legjobbnak ítélt pályamunka bekerül az első tanulmánykötetbe.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.