Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - A közös kulturális örökség ereklyéi

Kiadványok

Zenta
Megvalósítás ideje:2018 szeptemberétől
Hol tart:megvalósult

Az első tanulmánykötet (magyar és szerb nyelven, angol rezümével) a régió agrártörténeti múltját mutatja be. A könyv célja, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtsunk a korszak paraszti, mezőgazdasági társadalmáról s annak életéről. A kiadvány a lehető legközérthetőbb stílusban kívánja megszólítani az olvasókat, illetve megpróbálja bevezetni az érdeklődőket a közgyűjtemények izgalmas világába.

A kutatás alapján felépített, webes felületű, bárki számára elérhető, kereshető adatbázis egyszerűsített, szerkesztett változata kerül bele a két forráskiadványba. A cégek alapadatai szerepelnek benne egyszerű, könnyen áttekinthető, táblázatos formában. Külön-külön kiadványban jelennek meg a szabadkai és a szegedi Magyar Királyi Törvényszék iratanyagában fellelt adatok. Mindkét kötetben egy bevezető tanulmány ismerteti a törvényszékek történetét, a kutatás módszertanát és a közlés módját.

A negyedik kiadvány konkrét esettanulmányokat közlő kötet lesz. A szegedi és a szabadkai cégbíróság iratanyagából – melyet a forráskiadvány készítése során már alaposan megismertünk – kiemelésre kerül 6–8 cég iratanyaga, amely viszonylag teljesnek tekinthető, és melyek segítségével bemutathatóak a régió, valamint a korszak ipari, gazdasági sajátosságai.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.