Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
ŽIVI ARHIVI - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa

Publikacije

Senta
Vreme realizacije:od septembra 2018. godine
Trenutno stanje:realizovano

Prva knjiga studija (na srpskom i mađarskom jeziku, sa rezimeom na engleskom) prikazuje agrarno-istorijsku prošlost regije. Cilj knjige je da korišćenjem muzealnih vrednosti i dokumenata od istorijske vrednosti pruži objedinjenu, kompleksnu sliku o seljačkom, poljoprivrednom društvu epohe i njegovom životu. Publikacija će u najdostupnijem mogućem stilu animirati čitaoce, odnosno da pokuša da zainteresovane uvede u uzbudljivi svet javnih zbirki.

Na osnovu istraživanja izgrađena, mrežno alocirana, svakome dostupna i pretraživa baza podataka u svojoj pojednostavljenoj, uređenoj varijanti, dospeće u dve izvorne publikacije. Osnovni podaci o fi rmama u njoj fi guriraju u jednostavnom, lako preglednom, tabelarnom obliku. Podaci otkriveni u spisima subotičkog i segedinskog Mađarskog kraljevskog sudbenog stola biće objavljeni u zasebnim publikacijama. Introduktivna studija u oba toma predočava istorijat sudbenih stolova, metodologiju istraživanja i način prezentacije.

Četvrta publikacija predstavljaće tom koji predočava konkretne studije slučaja.

Iz spisa segedinskog i subotičkog suda za vođenje trgovačkog registra – koji smo prilikom izrade izvornika već temeljito upoznali – biće apostrofirani predmetni spisi 6–8 firmi koji se mogu smatrati srazmerno kompletnim, a uz čiju pomoć mogu biti prikazane industrijske i privredne osobenosti regije, odnosno epohe.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".