Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
ŽIVI ARHIVI - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa

Restauracioni radovi na poljoprivrednim mašinama

Opustaser
Vreme realizacije:od maja 2018. godine
Trenutno stanje:realizovano

Fond zbirke poljoprivrednih mašina spomen-parka od neprocenjive vrednosti je u nedostatku pokrivenog izložbenog prostora tokom proteklih decenija u znatnoj meri ruiniran.

Od početka osamdesetih godina 20 veka prikupljane mašine koje su korišćene u mbiljnoj proizvodnji svoje su mesto ispočetka dobile na obodu muzeja, na u ove svrhe izgrađenom ogromnom betonskom prstenu. U zbirku su u tom periodu dospele i epohi strane poljoprivredne mašine. Nakon smene vekova saradnici segedinskog muzeja „Ferenc Mora” su, osetivši kontradikciju, inicirali pročišćavanje profi la izloženog materijala. Kao rezultat rada iz izložbe su izbačeni npr. kombajn za žetvu pirinča i poljoprivredni avion, te je doneta odluka o identifi kaciji izloženih sredstava.

Iako su i ranije pravljeni planovi za izgradnju jednog pokrivenog, od kiše zaštićenog prezentacionog prostora, mašine su u nedostatku fi nansijskih sredstava i zadovoljavajućeg rešenja protekli period preležale pod otvorenim nebom.

Tokom projekta mašine će biti obnovljene, a zbirku će predstaviti kvalitetan prezentacioni materijal.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".