Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - projektek

A projektekről

„Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért” - LIVES 2

Az „Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért” projekt (rövidítés: LIVES 2, projektazonosító: HUSRB/1903/33/0003) fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek és összekötnek bennünket. A projekt folytatása a 2018 és 2020 között megvalósított „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű projektnek.

Elkülönített forrásösszeg 202.163,00 euró
Európai Uniós hozzájárulás (IPA):             171.838,55 euró
A projekt kezdete: 2021. augusztus 1.
A projekt zárása: 2022. november 30.

Az együttműködés az alábbi tevékenységeket foglalja magába:

  • levéltári dokumentumok széleskörű, alapos kutatását,
  • a kutatás eredményeit magába foglaló adatbázis kibővítését,
  • három könyv kiadását, könyvbemutatók és nyílt napok szervezését
  • gyermek- és ifjúsági táborok szervezését,
  • vándorkiállítás létrehozását,
  • tudományos konferencia szervezését,
  • az ártéri gazdálkodás és halászati bemutató kialakítását,
  • a fa feldolgozásának és szállításának bemutatását,
  • a tiszai hajóácsok munkáját bemutató szabadtéri tárlat felújítását,
  • a kiállítási környezet (tó, növényzet) rehabilitációját.

A projekt fő feladata, hogy bemutassa a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kialakításra, illetve felújításra kerül több szabadtéri tárlat, míg a zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás. A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különböző eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül. A régi, eddig nem publikált iratok, illetve azok megfelelő interpretálása tudományos hátteret biztosítanak a régió gazdasági, ipari és társadalmi helyzetének a megértéséhez.

Az együttműködésnek köszönhetően a közös kulturális örökségről az elérhető információk mennyisége jelentős mértékben nő és a partnerintézmények tevékenységi köre is bővül, színesebbé válik.

„Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” - LIVES

Az „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” (rövidítés: LIVES, projektazonosító: HUSRB/1602/32/0218) projekt fő feladata volt, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld azon, a 19. század végéről, illetve a 20. század elejéről származó ipari- és agrártörténeti értékeit, melyekre korábban nem irányult kellő figyelem. Ezek az értékek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről elsősorban mezőgazdasági eszközök, gépek, a zentai Történelmi Levéltár részéről pedig olyan iratok voltak, melyek által a korszak gazdasági életét, a tárgyak mögött rejlő társadalmi összképet, folyamatokat, személyes emberi történeteket ismerhettünk meg.

Elkülönített forrásösszeg: 205.057,67 euró
Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 174.299,02 euró
A projekt kezdete: 2018. március 1.
A projekt zárása: 2020. február 29.

Az együttműködés az alábbi tevékenységeket foglalta magába: levéltári dokumentumok széleskörű, alapos kutatását, a kutatás eredményeit magába foglaló adatbázis létrehozását, négy könyv kiadását, könyvbemutatók szervezését gyermek- és ifjúsági táborok szervezését, vándorkiállítás létrehozását, tudományos konferencia szervezését, mezőgazdasági gépek bemutatására szolgáló épület felépítését, a mezőgazdasági gépek helyreállítását, ismertető táblák elhelyezését.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség. A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.