Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

O projektima

"Živi arhivi - Sećanje na prošlost zbog budućnosti" - LIVES 2

Glavni cilj projekta „Živi arhivi – Sećanje na prošlost zbog budućnosti”  (akronim: LIVES 2, broj: HUSRB/1903/33/0003) je da otkrije i sakupi sve one elemente kulturnog nasleđa koji sa obe strane granice imaju iste korene i koji nas spajaju.  Projekat je nastavak projekta ostvarenog između 2018. i 2020. godine pod nazivom „Živi arhivi – Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa”.

Ukupan budžet projekta: 202.163,00 EUR
Iznos sredstava Evropske unije (IPA): 171.838,55 EUR
Početak projekta: 1. avgust 2021. godine
Kraj projekta: 30. novembar 2022. godine

Saradnja obuhvata sledeće aktivnosti:

  • prikupljanje podataka, detaljno istraživanje arhivske građe,
  • proširenje baze podataka koja sadrži rezultate istraživanja,
  • izdavanje tri knjige, predstavljanje knjiga i organizaciju dana otvorenih vrata,
  • organizaciju dečijih i omladinskih kampova,
  • kreiranje putujuće izložbe,
  • organizaciju naučne konferencije,
  • formiranje izložbe kojaverodostojno prikazuje privredu plavnog područja i ribarstvo,
  • predstavljanje tradicionalni način transporta i obrade drveta,
  • restauraciju postavke na otvorenom koja je posvećena radu tisanskih brodotesara,
  • rehabilitaciju okoline izložbenog prostora (jezero, vegetacija).

Glavni zadatak projekta je da predstavi način života čoveka koji je tu živeo na prelazu sa 19. na 20. vek sa posebnim osvrtom na poljoprivredu u plavnom području, tradicionalni ribolov, seču šuma i brodogradnju.Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru će prikazati, odnosno osvežiti više izložbi na otvorenom, dok će Istorijski Arhiv u Senti nastaviti sa svojim ranije započetim istraživanje arhivske građe. Rezultate istraživanja će obraditi i na različitim događajima, javnim skupovima, u promotivnim materijalima, publikacijama i kroz omladinske kampove predstaviti predstavnici društvenih nauka (arhivisti, etnografi i istoričari). Stari, do sada ne objavljivani spisi, kao i njihova interpretacija pružaju naučnu podlogu za razumevanje ekonomske, industrijske i društvene situacije regiona.

Zahvaljujući saradnji, količina dostupnih podataka o zajedničkom kulturnom nasleđu znatno raste, dok se krug delatnosti institucija partnera širi i postaje sve raznovrsniji.

"Živi arhivi - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa" - LIVES

Glavni cilj projekta „Živi arhivi – Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa” (akronim: LIVES, broj: HUSRB/1602/32/0218) je bio otkrivanje i prikupljanje onih elemenata kulturnog nasleđa koji raspolažu istovetnim korenima sa obe strane državne granice i koji nas povezuju.

Ukupan budžet projekta:

205.057,67 EUR

Iznos sredstava Evropske unije (IPA):

174.299,01 EUR

Početak projekta:

1. mart 2018. godine

Kraj projekta:

29. februar 2020. godine

Saradnja je obuvatala sledeće delatnosti: sveobuhvatno i temeljito istraživanje arhivskih dokumenata, uspostavljanje baze podataka koja sadrži rezultate istraživanja, izdavanje četiri knjige i organizovanje knjižnih promocija, organizovanje dečjih i omladinskih kampova, formiranje putujuće izložbe, organizovanje naučne konferencije, izgradnju zgrade za izlaganje poljoprivrednih mašina, restauraciju poljoprivrednih mašina, postavljanje informativnih panoa.

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".