Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Istraživanje u arhivima

Opustaser Senta
Vreme realizacije:od oktobra 2021. godine
Trenutno stanje:u toku

Najmarkantniji momenti susreta sa prošlošću su predmeti koji nam pružaju uvid u svakodnevicu naših predaka (porodični život, obavljanje kućnih poslova itd.) i na taj način nam  istoriju čine opipljivom. Međutim, iza tih predmeta se nalazi društvena slika, procesi, lokalne i/ili lične priče, sudbine, koje mogu rasvetliti samo pisani izvori.

Dokumenta koja se nalaze u Istorijskim Arhivima u Subotici i Senti, kao i u čongradskom ogranku Nacionalnog Arhiva Mađarske (na primer dokumenta privrednog suda, određenih privrednih udruženja ili pak poljoprivrednih odbora) suštinski dopunjuju fizičku zbirku  Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru neprocenjive vrednosti, jer na svoj način doprinose sveobuhvatnom prikazu svakodnevice na prelasku iz 19. u 20. vek.

Ovu pisanu građu čine pravne formule, finansijski podaci, testamenti, krštenice, ugovori itd. Na osnovu ovih, kao i pomoću dokumenata raznih administrativnih institucija može rekonstruisati slika o privrednoj i pravnoj pozadini kojom je tadašnji čovek raspolagao, o nastajanju porodičnih preduzeća i o društvenoj strukturi preduzetnika.

Prikupljanje podataka, arhivsko istraživanje će se odvijati u Istorijskim Arhivima u Subotici i Senti, kao i u Čongradskom ogranku Nacionalnog Arhiva Mađarske.

Zavičajno-istorijski konkurs za učenike

Institucije partneri su u jesen 2021. godine raspisali konkurs za učenike srednjih. Cilj radova je da u skladu sa glavnim ciljem samog projekta što uspešnije prikažu svakodnevni život žitelja Potisja u 19. i 20. veku, sa posednim naglaskom na privredu plavnog područja, tradicionalan ribolov, seču šuma i brodogradnju.

Cilj ovog konkursa je da istorijsko i etnografsko istraživanje kod učenika učini popularnijim i da proširi njihovo znanje o datom periodu. Stručni žiri će odabrati najbolji rad, koji će potom postati deo studije projekta.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".