Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
ŽIVI ARHIVI - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa

Aktivnosti na realizaciji programa tokom prvih četiri meseci u Opustaseru i u Senti

Opustaser Senta

U Opustaseru

U martu održana je zvanično otvaranje projekta koju su počastila svojom prisustvom istaknuti predstavnici javnog života i više novinara. Nakon toga izvršen je izbor stručnjaka za PRAG javne nabavke, koji je u smislu ugovora s njim obavio projektom planirane delatnosti, i to: arhivski istraživački rad, projektni menadžment, stručne restauratorske delatnosti i arheološko istraživanje. Izabrani projektni menadžment permanentno koordinira realizaciju projekta.

Arhivistički istraživački rad neprekidno teče u Čongradskom županijskom arhivu Nacionalnog arhiva Mađarske.

Stručna restauratorska delatnost je garancija za savesno i stručno obavljanje poslova na restauraciji predmeta. Već je izrađena restauratorska projektna dokumentacija. Na bazi te dokumentacije u pripremi je raspis javne nabavke za restauraciju zbirke poljoprivrednih mašina. Konkurs najverovatnije biće objavljen u julu.

Arheološko istraživanje je okončano. Značajni arheološki nalazi za dalju obradu odneti su u Muzej „Ferenc Mora“ u Segedin.

Izabran je tehnički kontrolor (i sklopljen je s njim ugovor) za nadzor radova na izgradnji zgrada za izlaganje poljomašina. Tender za izbor izvođača radova je u pripremi. Objava tendera očekuje se za jul.

Realizacija projekta teče po planu. Nisu se pojavile smetnje i rizici koji bi ometali uspešno ostvarivanje planiranih delatnosti.

U Senti

Započeto je istraživanje u subotičkom i senćanskom istorijskom arhivu. Na osnovu istraženih podataka izradiće se baza podataka, koja će predstavljati osnovu na izvorna izdanja. Baza će do kraja godine biti dostupna i na internetu. Gotovi su u tekstovi prve knjige studija na mađarskom jeziku.

Izrađeni su vidljivi elementi projekta: zvanični plakati, rol-up i brošura koja prikazuje saradnju. Krenula je fejsbuk stranica projekta, odnosno na veb stranici objavljeni su prve vesti o radu.

 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".