Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
ŽIVI ARHIVI - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa

Svečana primopredaja zbirke poljoprivrednih mašina u Opustaseru

Opustaser

Opustaserski nacionalno-istorijski memorijalni park obogaćen je zbirkom poljoprivrednih mašina. Stalna izložbena postavka otvorena je 6. jula.

Na inaugurativnoj svečanosti direktor ustanove, g. Peter Kertes, je rekao da su memorijalni park i senćanski Istorijski arhiv tokom proleća prošle godine pokrenuli zajednički program istraživanja i prezentovanja agrarno-istorijskih vrednosti.

Kao deo projekta izvršena je restauracija poljoprivrednih mašina koje su se i ranije mogle videti u parku, a pored toga je u muzeju na otvorenom sagrađen i novi izložbeni lokalitet koji nalikuje vlastelinskim  mašinskim spremištima, karakterističnim za prvu polovinu XX veka.

Pored restauriranih primeraka u zbirku su prispeli i novi eksponati. Na rektifikacionoj izložbi se, između ostalog, takođe mogu videti i zaprežni kultivator, ekstirpator sa drvenim gredeljem, cilindrična trijerka, Hofer-Šrancova sečkarica, dvoredna sejačica za kukuruz, 15-redna sejačica, Džonstonove grabulje za sakupljanje sena, vršalica tipa Hofer-Šranc, traktor „Fordson” F 20 i parni lokomobil.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".