Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
ŽIVI ARHIVI - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa

Promocija knjige - zbirka studija

Senta

Devetnaestog februara je u senćanskoj Gradskoj kući održana konferencija za štampu o dosadašnjim rezultatima projekta Opustaserskog nacionalno-istorijskog memorijalnog parka i senćanskog Istorijskog arhiva koji se pod nazivom „Živi arhivi - relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa” realizuje u okviru programa Interreg-IPA CBC Mađarska - Srbija, a nakon nje je u senćanskom Domu stvaralaštva prezentovana u okviru projekta izdata publikacija pod nazivom „Agrarna i zanatska istorija Južnog Alfelda na prekretnici XIX i XX veka”.

Cilj publikacije pod nazivom „Agrarna i zanatska istorija Južnog Alfelda na prekretnici XIX i XX veka” je da korišćenjem muzealnih vrednota i dokumenata od istorijskog značaja pruži objedinjenu, kompleksnu sliku o seljačkom i agrarnom društvu epohe, odnosno da u najshvatljivijem mogućem stilu animira čitaoce i uvede ih u uzbudljivi svet javnih zbirki.

Sa autorima je razgovarao arhivista Ferenc Siđi koji je rekao da dvojezični svezak sadrži studije naučnog karaktera, ali da zahvaljujući razumljivoj terminologiji on može da bude dostupan mnogo širem sloju od onog ekspertskog. Zajedničkom crtom studija nazvao je potrebu spram inovacija.

U kreiranju ovog toma učestvovalo je šestoro stručnjaka: iz studije Čile Senti mogli smo da sznamo više toga o mehanizaciji poljoprivrede, Laslo Gal je posredstvom južnoalfeldske proizvodnje duvana prikazao prelazak iz feudalizma u kapitalističko privređivanje, Antal Tot je referisao o udruženjima poljoprivrednika te epohe, studija Tibora Molnara izvršila je ophodnju senćanskog zanatstva od njegovih početaka do kraja Prvog svetskog rata, Kristina Rotar je prikazala istorijat segedinske Trgovinske i zanatske komore, dok je Gabor Vince pak čitaoce upoznao sa trećim naletom kolhoziranja.

Pored toga, u ovom svesku svoje su mesto dobila i dva najbolja rada koja su prispela na konkurs namenjen srednjoškolcima pod nazivom „Zaboravljena prošlost - koreni industrijske i poljoprivredne proizvodnje”: Viktor Nemet je analizom stručne literature i intervjuisanjem obradio poljoprivredu na prekretnici vekova, dok je studija Marija Vukovića pak, uz pomoć ne samo istoriografske i ekonomske stručne literature već i tomova folkloristike, izvršila ophodnju istorijata vršidbe u Alfeldu i u okolini Sente.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".