Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Konkurs za učenike srednjih škola na teme iz lokalne istorije

Istorijski arhiv u Senti i Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru raspisuje konkurs za učenike srednjih škola pod nazivom: Zaboravljena prošlost – koreni industrijske i poljoprivredne proizvodnje. Osnovni zadatak konkursnih radova je detaljno prikazivanje:

  • poljoprivrede
  • industrije
  • privrednu razvijenosti i osobenosti

na teritoriji DKMT euroregije krajem 19. i početkom 20. veka.

Konkurs se ostvaruje u okviru Interreg–IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, kao deo projekta „Živi arhivi – relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa“ (akronim: LIVES; identifikacioni broj: HUSRB/1602/32/0218).

U okviru projekta između ostalog biće štampana knjiga studija na mađarskom i srpskom jeziku sa engleskim rezimeom, koja prikazuje agrarno-industrijsku prošlost regije. Cilj izdanja je da na bazi muzealnog (predmetnog) nasleđa i arhivskih dokumenata iz tog vremena, daje kompleksnu sliku poljoprivredno-seljačkog društva na kraju 19. i na početku 20. veka. Tekstovi biće prilagođeni većini čitalaca i na taj način želimo privlačiti njihovu pažnju prema posebnom svetu javnih zbirki.

Želja nam je da putem konkursa „Zaboravljena prošlost – koreni industrijske i poljoprivredne proizvodnje“ zainteresujemo školsku omladinu za istraživanje lokalne istorije – odnosno da proširimo njihovo znanje u vezi gore spomenutog perioda.

Obim pisanog konkursnog rada nije ograničen. Uz rad treba priložiti i sažetak (rezime) od 2500–5000 karaktera. Žiri (stručna komisija) obratiće posebnu pažnju na to, da li su korišćeni i arhivski, muzejski izvori (dokumenti, fotografije, muzejski opisi predmeta itd.).

Molimo da u radu tačno naznačite izvore tj. odakle potiču citati, gde se nalazi korišćena literatura, gde se čuvaju dokumenti odnosno predmeti na bazi kojih je sastavljen rad.

Rok predaje radova je 22. jun 2018. godine.

Način dostavljanja: Na radu se ne naznačuje ime i prezime autora, nego koristi se lozinka – koja se ispisuje na početku rada u gornjem levom uglu. Konkursni list i izjava o objavljivanju predaje se u zatvorenoj koverti, priloženo uz rad.

Materijal slati ili predati na adresi: Istorijski arhiv, Senta, Glavni trg 1/II, 24400 Senta, Republika Srbija. Radove odabrane za objavljivanje, nakon proglašavanja rezultata treba poslati i u elektronskoj formi na adresu zentarhiv@gmail.com

Pristigle radove ocenjuje stručna komisija. Učesnici konkursa – učenici i njihovi mentori – dobiće diplomu i vredne knjižne nagrade. Autori najboljih radova mogu da učestvuju u radu našeg letnjeg logorovanja za mlade istraživače. Pored toga pruža im se mogućnost da uz pomoć arhivista upoznaju metode istraživanja u arhivima.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".