Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Održano je svečano otvaranje projekta

Danas u Opustaseru je održano svečano otvaranje projekta „Živi arhivi – relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa“. Projekat je sufinansiran iz IPA fonda Evropske unije kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Realizuje se u saradnji Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru i Istorijskog  arhiva u Senti. 

Glavni cilj ovog projekta je istraživanje i prikupljanje onih delova kulturne baštine koje imaju iste korene na obe strane granice i koji povezuju nas.

Želimo istražiti i prezentovati do sada nedovoljno dokmentovane industrijske i agrarne vrednosti iz prošlosti južnog dela Mađarske i severnog dela Vojvodine. Istraženu građu obradiće predstavnici društvenih nauka (arhivisti, etnografi, istoričari). Obrađene teme biće prikazane na raznim manifestacijama, kroz razna izdanja; knjiga i promotivnih materijala, a za omladinu u okviru letnjih logorovanja. Do sada neobrađeni i nepublikovani dokmenti nakon stručne obrade obezbediće naučnu podlogu za upoznavanje društvenog položaja i posebnosti regije u pogledu poljoprivrede i industrije.

Saradnja u okviru ovog projekta obuhvata sledeće aktivnosti:

  • svestrano istraživanje arhivskih dokumenata,
  • izradu baze podataka sa rezultatima istraživanja,
  • izdavanje četiri knjiga (dva priručnika bazirana na opširnom, temeljitom istraživanju arhivskih dokumenata i dve zbirke studija, od kojih jedna će prikazati poljoprovredno-istorijske, a druga industrijske, ekonomske karakteristike regije na osnovu starih dokumenata 6-8 preduzeća)
  • brojne PR aktivnosti i proizvode namenjene široj javnosti (baza podataka, putujuća izložba, interaktivna veb prezentacija, kampovi za mlade),
  • organizaciju naučnih konferencija,
  • izgradnju izložbene zgrade za poljoprivredne mašine,
  • restauracione radove na poljoprivrednim mašinama.
Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".