Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Početak projekta LIVES 2

Opustaser

Istorijski arhiv u Senti i Nacionalni istorijski spomen-park Opustaser započeli su zajednički prekogranični projekat pod nazivom „Živi arhivi – Zapamtimo prošlost zarad zajedničke budućnosti“. Projekat traje do kraja novembra 2022. godine i nastavak je projekta „Živi arhivi – relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa“ koji je realizovan u periodu od 2018. do 2020. godine. Kao i tokom prethodnog projekta, glavni cilj ovog puta je istraživanje i prikupljanje dragocenih primera kulturnog nasleđa koje imaju iste korene sa obe strane granice i na taj način nas povezuju.

Međutim, dok je prvi put fokus bio na ekonomskom životu tog perioda koji smo upoznali kroz poljoprivrednu mehanizaciju i arhivsku građu, kao i na društvenoj slici koja se skriva iza predmeta tog doba obavijenih ličnim pričama ljudi, ovog puta projekat predstavlja način života ljudi koji su na ovom području živeli krajem 19. i početkom 20. veka – orijentisan ka prirodi, ekološki svestan, racionalan i dugoročno održiv. Poseban akcenat se stavlja na privredu plavnog područja, tradicionalni ribolov, seču šuma i brodogradnju.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".