Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Završen je drugi LIVES - projekat

Senta

onferencijom u Senti završen je zajednički projekat Istorijskog arhiva u Senti i Nacionalnog istorijskog spomen parka u Opustaseru pod nazivom „Živi arhivi – Sećanje na prošlost zbog budućnosti”, koji je sufinansiran iz IPA fonda Evropske unije kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Na početku manifestacije prisutne su pozdravili Peter Kertes, generalni direktor Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru, kao i direktor Istorijskog arhiva, Ištvan Fodor.

U prvom delu konferencije Andraš Šimon, rukovodilac Katedre za etnografiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Segedinu održao je predavanje pod naslovom Etnografska istraživanja u Donjem Potisju u 19-20. veku. Laslo Mod, saradnik Katedre za etnografiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Segedinu je govorio o ritskom voćarstvu u Donjem Potisju. Laslo Gal, antropolog Nacionalnog istorijskog spomen-parka održao je predavanje pod naslovom Poglavlja iz povesti južnonizijskog ribarstva, dok je Tibor Molnar, viši arhivist Istorijskog arhiva je govorio o istorijatu senćanskih mostova.

Posle pauze o rezultatima projekta u Opustaseru govorili su stručnjaci spomen parka Gabor Turda i Andor Pataki, dok je arhivista Ferenc Siđi predstavio senćanskih dešavanja projekta.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".