Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - projektek

Könyvbemutató - tanulmánykötet (LIVES)

Zenta

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár “Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű projektje, mely az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretében valósul meg, sajtótájékoztatót tartott február 19-án a projekt eddigi eredményeiről a zentai Városházán, ezt követően pedig bemutatásra került a projekt keretében kiadott A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a a 19-20. század fordulóján c. kiadvány a zentai Alkotóházban.

A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kötet célja, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a korszak paraszti, mezőgazdasági társadalmáról, illetve, hogy a lehető legközérthetőbb stílusban szólítsa meg az olvasókat, és bevezesse őket a közgyűjtemények izgalmas világába.

A szerzőkkel Szűgyi Ferenc levéltáros beszélgetett, aki elmondta, hogy a kétnyelvű kötet tudományos igényű tanulmányokat tartalmaz, de közérthető nyelvezetének köszönhetően a szakembereknél sokkal szélesebb réteget érhet el. A tanulmányok közös pontjának nevezte az újítások iránti igényt.

A kötet létrehozásában hat szakember működött közre: Szenti Csilla tanulmányából a mezőgazdasági gépesítésről tudhatunk meg többet, Gál László a dél-alföldi dohánytermesztésen keresztül mutatta be a feudalizmusból a kapitalista gazdálkodásba való átmenetet, Tóth Antal a korszak gazdaegyesületeiről számolt be, Molnár Tibor tanulmánya a zentai kézműves iparosságot járja körül a kezdetektől az első világháború végéig, Rotár Krisztina a szegedi Kereskedelmi és Iparkamara történetét mutatta be, Vincze Gábor pedig a harmadik kolhozosítási rohammal ismerteti meg az olvasókat.

A kötetben emellett helyet kapott az Elfelejtett múlt – az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei című, középiskolásoknak szóló pályázatra beérkezett két legjobb munka is: Németh Viktor a századforduló mezőgazdaságát szakirodalom elemzésével és interjúkészítéssel dolgozta föl, Vuković Márió tanulmánya pedig az alföldi és a Zenta környéki cséplés történetét járta körül nemcsak néprajzi, történeti és gazdasági szakirodalom, hanem folklórkötetek segítségével is.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.