Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - projektek

Hírek

Véget ért a második Élő archívumok - projekt
Véget ért a második Élő archívumok - projekt
2022. november 17.
LIVES 2
A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű projektje, amely az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretében valósult meg 2021 augusztusa és 2022 novembere között, november 17-én zárókonferenciával zárult. Az eseményen ismertették a projekt során megvalósított eredmények, valamint bemutatták a Tisza – a folyó, amely összeköt bennünket című tanulmánykötetet.
Megjelent a második forráskiadvány
Megjelent a második forráskiadvány
2022. október 18.
LIVES 2
A szegedi levéltári kutatások eredményeként megjelent a projekt második forráskiadványa Cégjegyzék IV -  A Szegedi Királyi Törvényszéken bejegyzett makói, csongrádi és szentesi cégek jegyzéke 1876 és 1920 között címmel.
Megjelent az első forráskiadvány
Megjelent az első forráskiadvány
2022. július 11.
LIVES 2
A szabadkai kutatások eredményeként megjelent a projekt első forráskiadványa Cégjegyzék III -  A Szabadkai Királyi Törvényszéken bejegyzett szabadkai cégek jegyzéke 1876 és 1920 között.
Véget ért az ifjúsági tábor Zentán
Véget ért az ifjúsági tábor Zentán
2022. július 02.
LIVES 2
Véget ért Zentán a projekt ifjúsági tábora. A tábor résztvevői június 27. és július 2. között Vajdaság és Magyarország számos nevezetességével, valamint térségünk kulturális örökségének több meghatározó jelentőségű elemével is megismerkedhettek. A rendezvény ideje alatt a résztvevők megismerkedhettek a levéltár munkájával, ellátogattak Kölpényre, az ország egyetlen mezőgazdasági múzeumába, valamint egy teljes napot töltöttek Ópusztaszeren. Emellett jártak a ludasi Róka-tanyán, részt vettek egy hangulatos tiszai sétahajózáson, megtekintették a felújított szabadkai zsinagógát és a palicsi állatkertet.
Nyílt nap Ópusztaszeren és Zentán
Nyílt nap Ópusztaszeren és Zentán
2022. június 27.
LIVES 2
Júniusban lezajlottak a Levéltár első nyílt napjai. Az elsőre június 6-án Ópusztaszeren az Emlékparkban, a másodikra pedig Zentán, a Mosolytenger gyermekfesztivál keretében, június 26-án került sor. Összesen mintegy 500 gyerek vett részt a foglalkozásainkon.
Jutalomkirándulás a helytörténeti pályázat győztesének
Jutalomkirándulás a helytörténeti pályázat győztesének
2022. május 24.
LIVES 2
Lezárult a középiskolás tanulók számára meghirdetett Tisza, a folyó, amely összeköt bennünket c. helytörténeti pályázatunk. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobbnak Bakos Réka, temerini középiskolás bizonyult. A pályázat győztese május 24-én jutalomkiránduláson vehetett részt Ópusztaszeren, ahol Kardos Tamás, az Emlékpark munkatársa, valamint Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója is köszöntötte.
Befejeződött a Potyka, a haltartó bárka felújítása
Befejeződött a Potyka, a haltartó bárka felújítása
2022. május 09.
LIVES 2
Megújult az Emlékparkban található tiszai haltartó bárka, a Potyka. A felújítás során a szerkezeti elemek javítása mellett visszanyerte jellegzetes „zöld-fekete” színeit. Különleges látványt nyújt az ideérkező vendégek számára. Ugyanakkor a munka folytatódik, a Tiszai bemutató szabadtéri kiállítótér felújítási munkálatai jelenleg is zajlanak.
Lezajlott az első tematikus nap Ópusztaszeren
Lezajlott az első tematikus nap Ópusztaszeren
2022. április 18.
LIVES 2
Április 17-én lezajlott az első tematikus nap Ópusztaszeren. A Gátőrház környékén kézműves foglalkozások, viseletbemutató és népzene várta az érdeklődőket. A résztvevők a nap folyamán megismerkedhettek a népi halászattal, a korabeli halászati eszközökkel és a fokgazdálkodással is.
Elkezdődtek a gyerekfoglakozások Zentán
Elkezdődtek a gyerekfoglakozások Zentán
2022. március 21.
LIVES 2
Megtartottuk az első levéltár-pedagógiai foglalkozásainkat Tisza, a folyó, amely összeköt bennünket címmel.
Letölthetőek a LIVES 2 projekt láthatósági elemei
Letölthetőek a LIVES 2 projekt láthatósági elemei
2021. november 19.
LIVES 2
Az alábbiakban megtekinthetőek és letölthetőek a projekt láthatósági elemei. A hivatalos plakátok letölthetőek innen. A projekt számára készült roll-upok elérhetőek itt. Végül, de nem utolsósorban pedig átlapozható a
Helytörténeti pályázat középiskolások számára
Helytörténeti pályázat középiskolások számára
2021. október 25.
LIVES 2
A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös pályázatot hirdet középiskolás diákok részére Tisza, a folyó, amely összeköt bennünket címmel. A pályázatra beküldött munkák feladata, hogy minél jobban bemutassák a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre.
Elrajtolt a LIVES 2 projekt
Elrajtolt a LIVES 2 projekt
2021. október 14.
LIVES 2
A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös határon átnyúló projektumba kezdett Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezéssel. A 2022 november végéig tartó projektum folytatása a 2018 és 2020 között megvalósított „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű projektumnak. Akárcsak az első alkalommal, a fő cél ezúttal is feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon értékeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek, és összekötnek bennünket.
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.