Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - A közös kulturális örökség ereklyéi

Mezőgépek felújítása

Ópusztaszer
Megvalósítás ideje:2018 májusától
Hol tart:megvalósult

Az emlékpark felbecsülhetetlen értékű mezőgépgyűjteményének állaga, fedett kiállítótér hiányában, az elmúlt évtizedek során jelentős mértékben megromlott.

Az 1980-as évektől gyűjtött, növénytermesztésben használatos gépek a kezdetekben a skanzen szélén, egy erre a célra kialakított, hatalmas, kibetonozott gyűrűn kaptak helyet, a gyűjteménybe ebben az időszakban bekerültek a korszaktól idegen mezőgazdasági gépek is. Az ezredforduló után a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai, érzékelve az ellentmondást, kezdeményezték a kiállított anyag profiltisztítását. A munka eredményeként kikerült a kiállításból például egy rizsarató kombájn és egy mezőgazdasági repülőgép, illetve meghatározták, beazonosították a kiállított eszközöket.

Bár tervek korábban is készültek egy fedett, esőtől védett bemutatótér kialakítására, forrás és megnyugtató megoldás híján a gépek a szabad ég alatt vészelték át az elmúlt időszakot.

A projekt során a gépeket felújítják, és színvonalas ismertetőanyag mutatja majd be a gyűjteményt.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.