Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - projektek

Ártéri gazdálkodás és halászati bemutató

Ópusztaszer
Megvalósítás ideje:2022 márciusától
Hol tart:tervezve

Az ártéri gyümölcsösök nagyon fontos szerepet játszottak az egykoron itt élt emberek életében. Komoly jövedelmet termelt a gyümölcs, lehetett aszalni, pálinkát főzni belőle, könnyen el lehetett adni. Egy részét tutajokon szállították hatalmas vesszőkosarakban, majd elcserélték gabonára. A gyümölcstermesztés fontos része volt az ártéri gazdálkodásnak is. A 18–19. században termelt fafajták jelentős része mára teljesen ismeretlenné vált, így ezek bemutatása is fontos. A projekt keretében a gátőrház melletti szabad területen 30 db gyümölcsfából kialakításra kerül egy ártéri gyümölcsös.

A fokgazdálkodás a Tisza mente egyik legfontosabb gazdálkodási formája volt, amely jelentős jövedelmet is biztosított az itt élő lakosságnak. Vannak kutatók, akik szerint már az Árpád-korban tudatos és kiterjedt halgazdálkodás folyt a Kárpát-medencében. Ezeknek mindenképpen egyik fontos eredője volt a fokgazdálkodás. A projekt során az Emlékpark egy roppant értékes kiállítóegységgel fog gazdagodni, amely a tágabban vett Tisza-vidék egykori életébe nyújt bepillantást. A környezet rendezése és a kiállítások fejlesztése során bemutathatóvá tesszük az egykor általánosan alkalmazott fokgazdálkodást. Jelenleg az Emlékparkban a Körtvély-tó mellett látható egy tiszai halásztanya, nádtetős kunyhó, amely az egykor a Tiszán ősfoglalkozást űző kishalászoknak állít emléket. A halászkunyhó külsejét tekintve túlságosan magányos és elhanyagolt, ezért egy felújító tapasztás és állagmegóvás után a környezetét bővítjük majd a foglalkozáshoz szükséges tárgyakkal, eszközökkel, amelyek hűen jelenítik meg a halászélet hagyományos rendjét. A fejlesztés keretei között kialakításra kerül egy kisebb vízfelületű sekély halászóhely a halászkunyhóval szembeni tópartszakaszon, amelyben lehetőség nyílhatna az egyszerűbb halászati módszerek bemutatására. A környezet számos halászeszköz szemléltetésére és interaktív szabadtéri foglalkozásokhoz (hálószövés, csomózás és egyéb halászati praktikák bemutatása) ad lehetőséget. A tópart egyik különleges látványeleme a haltartó bárka, a Potyka. A régies nevén „álló” vagy haltartó bárka a super hajóácsok keze munkájának még ma is látható utolsó emléke. A halpiac közelében volt kikötve, és a rekeszeiben fajták szerint tárolták a halat. A végében „csárda” volt kialakítva, amely hálóhely és raktár volt. Orrtőkéje jellegzetesen faragott, nagybőgő végére emlékeztet, innen kapta a nevét: bőgőshajó. Ebben a kifogott hal hetekig friss maradt, nem pusztult el. Az oldalán lévő lyukak ugyanis lehetővé tették a víz átfolyását a rekeszeken. A projekt során a haltartó bárka is megújul.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.