Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - projektek

Adatgyűjtés, levéltári kutatás

Ópusztaszer Zenta
Megvalósítás ideje:2021 októberétől
Hol tart:folyamatban

A múlttal való találkozások legmarkánsabban megjeleníthető elemei a tárgyak, amelyek bepillantást engednek a mindennapokba (családi élet, munkavégzés stb.), s amelyek által a történelem kézzelfoghatóvá válik. Ugyanakkor a tárgyak mögött rejlő társadalmi összképet, folyamatokat, a lokális és/vagy személyes történeteket, sorsokat az írott források világítják meg.

A szabadkai és a zentai Történelmi Levéltárban, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában fellelhető dokumentumok (így például a cégbírósági, egyes gazdasági egyesületi iratok vagy a mezőgazdasági testületek iratai) szervesen illeszkednek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felbecsülhetetlen értékű, a 19–20. század fordulójának életét bemutató tárgyi anyagához, bizonyos értelemben kiegészítik azt.

Szerepelnek ebben az irategyüttesben jogi formulák, pénzügyi adatok, végrendeletek, keresztlevelek, szerződések stb. Ezek és a különböző közigazgatási szervek iratai nyomán rekonstruálható, hogy a korszak embere milyen gazdasági, jogi háttérrel rendelkezett, hogyan születtek a családi gazdaságok, milyen volt a gazdálkodók társadalmi összetétele.

Az adatgyűjtés, levéltári kutatás a szabadkai és a zentai Történelmi Levéltárban, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában zajlik majd.

Helytörténeti pályázat középiskolások részére

A partnerintézmények 2021 őszén pályázatot hirdettek középiskolás diákok részére. A pályázatra beküldött munkák feladata, a projekt fő céljával összhangban, hogy minél jobban bemutassák a 19. és a 20. század fordulóján a Tisza mentén élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre.

A pályázat célja a történeti, néprajzi, helytörténeti kutatások népszerűsítése és a diákok tárgyalt időszakkal kapcsolatos ismereteinek bővítése. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunka bekerül a projekt tanulmánykötetébe.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.