Történelmi Levéltár Zenta - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ÉLŐ ARCHÍVUMOK - projektek

Kiadványok

Zenta
Megvalósítás ideje:2021 novemberétől
Hol tart:folyamatban

A kutatás alapján felépített, webes felületű, bárki számára elérhető, kereshető adatbázis egyszerűsített, szerkesztett változata kerül bele a két forráskiadványba. A cégek alapadatai szerepelnek benne egyszerű, könnyen áttekinthető, táblázatos formában. Külön-külön kiadványban jelennek meg a szabadkai és a szegedi Magyar Királyi Törvényszék iratanyagában fellelt adatok. Mindkét kötetben egy bevezető tanulmány ismerteti a törvényszékek történetét, a kutatás módszertanát és a közlés módját.

A tanulmánykötet (magyar és szerb nyelven, angol rezümével) a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli, környezettudatos, racionális, hosszú távon is fenntartható életmódját mutatja be.

A könyv célja, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtsunk a korszak emberének életéről, gazdasági tevékenységéről, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. A kiadvány a lehető legközérthetőbb stílusban kívánja megszólítani az olvasókat, illetve megpróbálja bevezetni az érdeklődőket a közgyűjtemények izgalmas világába.

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.