Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Obrada i transport drveta, predstavljanje superzanata

Opustaser
Vreme realizacije:od marta 2022. godine
Trenutno stanje:u toku

Sirovo drvo koje je rekom stizalo u obliku splava su potom stanovnici Panonske nizije pomoću takozvanih gater testera rezali na daske i letve željenih dimenzija. Iako spomen- gater pilana strukturalno nije u lošem stanju, ipak ju je potrebno detaljno obnoviti. Takođe je potrebno zameniti i osvežiti i table sa dodatnim informacijama, a koje se tu nalaze.

Na obali jezera se trenutno može videti i zbirka na otvorenom posvećena tisanskim brodotesarima (superima). Zgrada u kojoj je zbirka smeštena se u strukturalnom smislu nalazi u dobrom stanju, nema potrebe za značajnijim popravkama. Sama zbirka je, međutim, prilično stara zbog čega je potrebno kreirati novu. Jedan deo  predmeta je potrebno restaurirati, određene elemente prikaza delimično zameniti,  zbirku fotografija o zanatu supera u potpunosti zameniti, a planira se i nabavka novih artefakata.  U ovom objektu će se naći i maketa koja predstavlja tisansku plavnu privredu.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".