Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Publikacije

Senta
Vreme realizacije:od novembra 2021. godine
Trenutno stanje:u toku

Dva glavna izdanja će sadržavati pojednostavljenu i uređenu verziju baze podataka nastale na osnovu istraživanja, koja je u izvornom obliku web platforma, podobna za pretraživanje i dostupna za sve. Podaci firmi su u bazi istaknuti u obliku preglednog, tabelarnog prikaza. Podaci nađeni u arhivskoj građi Mađarskog Kraljevskog Suda za Suboticu i Segedin će se naći u zasebnim izdanjima.  Uvodi u oba izdanja će predstaviti istorijat Sudova, modus istraživanja, kao i način komunikacije.

Studija (objavljena na mađarskom i srpskom jeziku, sa rezimeom na engleskom jeziku) predstavlja način života čoveka koji je na prelazu iz 19. u 20. vek živeo u skladu sa prirodom, poštujući svoju prirodnu sredinu i vodio racionalan, dugoročno održiv način života.

Cilj knjige je da pomoću muzejskih vrednosti i dokumenata od istorijskog značaja pruži jedinstvenu, kompleksnu sliku o životu čoveka tog doba, kao i o njegovim privrednim aktivnostima sa posebnim osvrtom na privredu u plavnom području, tradicionalni ribolov, seču drveća i brodogradnju. Samo izdanje će se svojim čitaocima obratiti na najrazumljiviji način i pokušaće da ih uvede u uzbudljiv svet javnih zbirki.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".