Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
Projekti „ŽIVI ARHIVI“

Predstavljanje privrede plavnog područja i ribolova

Opustaser
Vreme realizacije:od marta 2022. godine
Trenutno stanje:planirano

Voćnjaci plavnog područja su nekada igrali izuzetno važnu ulogu u životima ljudi koji su živeli u ovom regionu. Voće je značilo značajan vid zarade, sušilo se, od njega su pravili rakiju i lako se prodavalo. Jedan deo voća su u ogromnim pletenim korpama prevozili splavovima, te su ih menjali za žitarice. Voćarstvo je stoga bilo bitan činilac privrede plavnog područja. Voćke koje su tu uzgajane u 18-19. veku danas su za nas postale nepoznanica, stoga je bitno da se i one predstave. U okviru projekta će se zato na prostoru pored čuvarnice brane posaditi ogledni plavni voćnjak od 30 stabala.

Plavna privreda (fokgazdálkodás), efikasna proizvodnja koja je rezultat harmonične simbioze čoveka i prirode (prim. prev.) je bila jedna od najbitnijih formi poljoprivredne proizvodnje duž reke Tise koja je donosila značajan prihod lokalnom stanovništvu.  Pojedini istraživači tvrde da je već u doba Arpadovaca u Panonskoj niziji postojalo organizovano ribarstvo. Preteča ove delatnosti je svakako bila plavna privreda. U okviru projekta će Spomen-park postati bogatiji za jednu izuzetno vrednu izložbenu jedinicu koja će pružiti uvid u živote nekadašnjih stanovnika šireg područja Potisja. Nakon uređivanja prostora i unapređenja izložbe omogućićemo prikaz nekada opšte rasprostranjene plavne privrede. Trenutno se u Spomen-parku pored jezera Kertvelj može videti jedan ribarski salaš sa slamnatom kolibom koja služi kao spomenik nekadašnjim tisanskim ribarima. Ribarska koliba na prvi pogled deluje usamljeno i zapušteno, te se nakon procesa restauracije blatom i konzervacijom građe planira i unapređenje njegove okoline prikupljanjem predmetima potrebnim za ribolov, kao i alatima koji će verno prikazati tradicionalni način života tadašnjih ribara. U okviru unapređenja se planira i formiranje jednog manjeg, plitkog dela za ribolov na delu jezera naspram ribarske kolibe na kom bi se omogućio prikaz jednostavnijih ribolovačkih poduhvata. Sama lokacija je podobna za prikaz mnogobrojnih ribolovačkih alata i opreme, kao i za interaktivne radionice na otvorenom poput pripreme mreže, čvoričenja i ostalih tajni ribolovačkog zanata. Jedan od najprivlačnijih elemenata obale jezera je svakako barka za držanje ribe, takozvana poćka (potyka). Poznata po svom arhaičnom nazivu, takozvana „stojeća” barka ili barka za držanje ribe nas, poput zadnjeg preostalog svedoka,  podseća na neverovatne veštine „super” brodotesara tadašnjeg doba. Barka je nekada stajala blizu riblje pijace, dok su u njenim pregradama ribe bile raspoređene i čuvane po vrstama. U njenom nastavku se nalazila takozvana „čarda”, u kojoj su se nalazili krevet i magacin. Pramac je bio rezbaren, karakterističnog oblika koji je podsećao na begeš, otud potiče i naziv brod-begeš (bőgőshajó). Tu je riba nedeljama ostajala sveža, nije uginula. rupe koje su se nalazile na obe strane trupa omogućile su protok vode kroz pregrade. U okviru projekta se planira i obnova same barke.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".