Istorijski arhiv Senta - Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru
ŽIVI ARHIVI - Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa

Istraživanje u arhivima

Opustaser Senta
Vreme realizacije:od maja 2018. do juna 2019. godine
Trenutno stanje:realizovano

Predmeti koji dozvoljavaju uvid u svakodnevicu (porodični život, rad, itd.) najmarkantije su ispoljivi elementi susreta sa prošlošću, čijim posredstvom pak istorija približava se čoveku. Iza predmeta skrivena sveukupna predstava o društvu, društvenim procesima, lokalne i/ili individualne ljudske povesti i sudbine rasvetljavaju, međutim, pisani izvori.

U subotičkom i senćanskom Istorijskom arhivu, kao i u Arhivu županije Čongrad Mađarskog državnog arhiva čuvani adekvatni dokumenti (na primer spisi suda za vođenje trgovačkog registra, pojedinih privrednih udruženja ili poljoprivrednih društava) organski se uklapaju uz predmetni materijal od neprocenjive vrednosti Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru koji prikazuje poljoprivredu na prekretnici 19 i 20 veka, te je u određenom smislu dopunjuju. Obilje podataka dokumentarnog materijala kompanija poljoprivrednog profi la u razmatranom period sa više strana dočarava agrarni život na prekretnici vekova. U ovoj kolekciji dokumenata figuriraju pravne formulacije, finansijski podaci, testamenti, krštenice, ugovori, itd. Posredstvom njih i raznorodnih spisa organa javne uprave moguće je rekonstruisati kakvim su pravnim zaleđem raspolagali zemljoposednici te epohe, koliki su kapital nagomilali, kako su nastajala porodična gazdinstva, te kakva je bila socijalna struktura poljoprivrednika.

Prikupljanje podataka i arhivsko istraživanje obavljaće se u subotičkom i senćanskom Istorijskom arhivu, kao i u Arhivu županije Čongrad Mađarskog državnog arhiva.

ZAVIČAJNO-ISTORIJSKI KONKURS ZA UČENIKE

Partnerske ustanove su u aprilu 2018. raspisale konkurs za učenike srednjih škola pod nazivom „Zaboravljena prošlost – koreni industrijske i poljoprivredne proizvodnje”.

Prispeli radovi imaju zadatak da što bolje predstave poljoprivredu, industriju, ekonomsko razviće i osobenosti DKMT euroregije na prekretnici 19 i 20 veka. Cilj konkursa je popularizacija istorijskih, etnografskih i zavičajno-istorijskih istraživanja i proširenje spoznaja učenika skopčanih sa predmetnim periodom. Posredstvom stručnog žirija dva najbolje ocenjena rada biće uvrštena u prvi tom studijske publikacije.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".